Вчені навчилися робити наддрібні деталі для мікросхем з ДНК

Дослідники університетів Джорджії в США і Бен-Гуріона в Ізраїлі здійснили революцію в електроніці, створивши найменший діод у світі з молекули ДНК

Про це повідомляє Ain.

Новостворений діод настільки крихітний, що його неможливо розгледіти навіть через звичайний мікроскоп.

Кожна клітина людини містить спіраль ДНК з трьох мільярдів нуклеотидів. Вчені ж використали для створення діода з ДНК лише крихітний молекулярний ланцюжок з 11-ти нуклеотидів. Потім вони додали в ДНК спеціальну речовину - і підключили до електронної мережі довжиною в кілька нанометрів.

Несподівано для себе дослідники виявили, що ДНК - прекрасний діод, через який струм в одному напрямку протікає в 15 разів краще, ніж в зворотному.

«Наше відкриття може привести до прогресу в проектуванні і будівництві нанорозмірних електронних елементів, які як мінімум в 1000 разів менші за теперішні», - говорить провідний дослідник Бінгшен Зюй з університету Джорджії.

Діоди - це електронні пристрої, які проводять струм лише в одну сторону. Майже вся сучасна техніка працює на силіконових чіпах, для створення яких потрібні мільйони діодів. Чим менше розмір цих крихітних провідників - тим вище процесінгова потужність чіпа. Тому зменшення діода до розміру ДНК і стало справжнім проривом в електроніці.

Незважаючи на всю важливість відкриття, у ДНК-діода є один недолік: він не настільки ефективний, як молекулярні діоди, створені раніше. Однак він набагато менше будь-якого з них. А це означає, що діодів з ДНК поміститься на мікрочіпі більше, ніж інших. Це, в свою чергу, дозволить створювати електронні пристрої менших розмірів з більшою продуктивністю. Вчені давно мріють про надпотужну техніку, зібрану на молекулярному рівні.

Зараз команда вчених працює над підвищенням ефективності ДНК-діодів, щоб вони змогли конкурувати з кремнієвими.