Штайнмаєр висловився за повернення Росії до великої вісімки

Голова МЗС Німеччини хотів би повернути Росію до формату G8 і назвав необхідні для цього умови

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на DW.

"Я хотів би, побажати, щоб формат G7 не залишався на тривалий час, але щоб ми створили умови для повернення до G8", - заявив Франк-Вальтер Штайнмаєр напередодні зустрічі голів зовнішньополітичних відомств країн Великої сімки, яка пройде 10 квітня в японському місті Хіросіма.

Умовами повернення голова МЗС Німеччини назвав необхідність вкладу Росії в політичне рішення конфлікту в Україні і тривалу "конструктивну роль" в справі мирного врегулювання в Сирії.

Водночас він зазначив, що в 2016 році умов для повернення до G8 "у нас ще немає".

Це вже другий випадок, коли Штайнмаєр висловлюється за повернення Росії до G8. У червні 2015 року він заявляв, що Захід не міг проігнорувати порушення Росією міжнародного права, однак не зацікавлений в тому, "щоб G8 назавжди перетворилася в G7", оскільки потребує Росії для врегулювання хронічних конфліктів у сусідніх з Європою регіонах.

Нагадаємо, Росію було виключено з Великої вісімки в червні 2014 роки після анексії українського півострова Крим. Тоді лідери провідних світових держав відмовилися брати участь в саміті G8, який Росія, як голова Вісімки, повинна була проводити в Сочі. Натомість в Брюсселі було проведено саміт G7.

Читайте також: Bloomberg зарахував українську економіку до п'ятірки найбільш нещасних у світі