Гонтарева сприяла виведенню $500 млн з "Дельта Банку", - Тарута

Глава НБУ Валерія Гонтарева не тільки знала про дії керівництва "Дельта Банку", які перевели у валюту і вивели за кордон рефінансування НБУ на суму понад півмільярда доларів

Про це заявив депутат Верховної Ради Сергій Тарута, повідомляють "Українські новини"

Тарута зазначає, що 22 березня 2016 року Генеральна прокуратура пред'явила звинувачення Сергію Курченко - керівнику злочинної групи, яка протягом 2013-2014 років незаконно заволоділа коштами НБУ, "Укргазбанку", "Аграрного фонду", а також грошима вкладників "Брокбізнесбанку" і "Реал банку "на загальну суму 5,6 млрд гривень.

За його інформацією, аналогічні схеми були реалізовані керівництвом НБУ, власниками і менеджерами "Дельта Банку", а також керівниками Державної іпотечної установи (ДІУ) вже при новій владі.

Зокрема, "Дельта Банк" у вересні 2014 року набуло облігації ДІУ на суму 3,5 млрд грн. При цьому кошти залишилися на рахунку установи в банку.

Тарута зазначає, що під ці облігації керівництво "Дельта Банку" отримало рефінансування НБУ на суму 3,5 млрд грн (за даними регулятора, на 1 млрд грн).

"Ця операція не була спрямована на підтримку ліквідності "Дельта Банку" і робилася керівництвом банку і керівництвом НБУ не з метою підтримки платоспроможності банку, а з метою подальшого виведення цих коштів з банку", - повідомляє він.

Депутат зазначає, що кошти в подальшому були виведені через кореспондентські рахунки офшорних банків на рахунки компаній-нерезидентів, підконтрольних власникам і посадовим особам "Дельта Банку". Всього на ці рахунки було виведено з банку понад 500 млн доларів.

"Вчинення даних злочинних дій могло відбуватися тільки з відома і за сприяння посадових осіб НБУ - глави Нацбанку Валерія Гонтаревої, а також директора Департаменту банківського нагляду Алли Шульги, так як з огляду на проблемний статус банку здійснення всіх операцій відбувалося за погодженням з куратором банку, призначеного Департаментом банківського нагляду НБУ", - вважає він.

Сергій Тарута наполягає на тому, щоб НАБУ провело розслідування фактів, викладених в його зверненні.

"Викликає стурбованість, чому правоохоронні органи не звертають увагу на спільні організовані злочинні дії власників і власників "Дельта Банку", керівників ДІУ і Національного банку", - йдеться в зверненні нардепа.