Президент Македонії помилував чиновників-корупціонерів

Президент Македонії Георге Іванов підписав указ про помилування всіх політиків, причетних до великого корупційного скандалу, що спровокував політичну кризу в країні

Своє рішення Іванов оголосив під час телезвернення, наголосивши, що діяв у національних інтересах, повідомляє ВВС.

"Я вирішив покласти край мукам, покласти кінець агонії і, образно кажучи, розрубати вузол", - заявив Іванов.

Вчинок Іванова розкритикувала опозиція та представники ЄС. Так, лідер опозиції Зоран Заєв сказав, що цей крок був незаконним, закликавши людей вийти на протести в столиці Скоп'є. Натовп із кількох сотень людей пізніше зібрався біля будівлі прокуратури.

Водночас комісар з питань розширення ЄС Йоганнес Ган заявив, що дії президента Іванова не відповідають його розумінню верховенства закону. Він також додав, що цей крок македонського президента ставить під загрозу плани Македонії на вступ до ЄС.

Нагадаємо, торік у лютому лідер македонської опозиції Заєв оприлюднив записи розмов, звинувативши уряд у прослуховуванні 20 тисяч осіб, у тому числі політиків, журналістів і релігійних лідерів.

Із записів стало відомо і про корупцію у найвищих ешелонах влади, в тому числі неефективне використання коштів, сумнівні кримінальні переслідування опонентів і навіть приховування вбивств.