Вчені створили матеріал, твердіший за алмаз у 40 разів, - для техніки майбутнього

Міжнародна група дослідників створила стабільну форму карбону - найміцнішого матеріалу в світі

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на AIN.

Над цим завданням фізики марно працювали більше 50 років. Складність полягала в тому, що карбін є вкрай нестабільним матеріалом - через високу реакційну здатність він моментально знищувався після створення.

Успіху досягла міжнародна група вчених, які міцно з'єднали два шари графена і загорнули їх у вуглецеві нанотрубки з подвійними стінками - щоб вони захищали карбіновий ланцюг від знищення через нестабільність. У результаті вийшов стабільний ланцюжок карбону довжиною понад 6400 атомів. Попередній рекорд ланцюжка становив лише 100 атомів.

З огляду на те, що електронні властивості карбону ростуть пропорційно довжині його ланцюжка, вчені тепер зможуть експериментувати з матеріалом в тисячі разів ефективніше, ніж раніше. Все це робить використання матеріалу в виробництві лише питанням часу.

Вчені переконані, що їхнє відкриття дозволить не тільки створювати стабільну форму матеріалу, а й налагодити його масове виробництво.

Карбін відкрив у 1885 році німецький фізик Адольф фон Байєр. Вчені припускали, що за властивостями карбін перевершує всі відомі матеріали. Він у два рази жорсткіший за графен і в 40 разів жорсткіший за алмаз, а межа міцності при розтягуванні в нього більша, ніж у будь-якого іншого вуглецевого матеріалу.

Потенційне застосування карбіну в різних сферах виробництва просто величезне: від створення молекулярної техніки майбутнього - до нових можливостей зберігання водню. 

Раніше Еспресо.TV повідомляло, що астрономи знайшли новий супутник Чумацького шляху.