Кожна британська сім'я може заплатити $6 тис. у разі виходу країни з ЄС

Міністерство фінансів Великої Британії стверджує, що в разі виходу з Євросоюзу доходи скарбниці до 2030 року скоротяться на 6%

Про це повідомляє ВВС.

Такий прогноз автори доповіді, який поки офіційно не опублікований, приводять у тому випадку, якщо Євросоюз укладе з Великою Британією таку ж торговельну угоду як з Канадою.

Очікується, що в цьому випадку скорочення ВВП буде еквівалентно падінню річного доходу кожної британської сім'ї на 4,3 тисячі фунтів (приблизно 6 тисяч доларів).

При цьому наголошується, що висновок торгового договору з Євросоюзом у разі виходу з нього ( "канадський" варіант) буде для Британії не найвигіднішим, але і не самим програшним сценарієм.

Всього в доповіді розглянуті три можливих сценарії розвитку подій після виходи країни з Євросоюзу.

Крім укладення торгового договору автори доповіді припускають збереження членства країни в Європейському економічному співтоваристві (норвезький варіант) або торгівлю з ЄС за загальними принципами СОТ (російський варіант).

Найбільш вигідним автори доповіді вважають "норвезький" варіант, а самим незручним - "російський". "Канадський" був обраний для найбільш ретельного аналізу саме тому, що вважається середнім по вигоді.

При цьому в доповіді говориться, що навіть при виборі найбільш вигідного, "норвезького" варіанту торгівлі з ЄС, британська економіка після виходу з Євросоюзу все одно зазнає суттєвих збитків.

Референдум про можливий вихід Британії з Євросоюзу пройде 23 червня цього року.