Прокуратура порушила провадження через заборону Меджлісу

Розпочато кримінальне провадження за фактом незаконної заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території Криму

Про це повідомляє управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

"Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво в кримінальному провадженні щодо скоєння незаконно створеною "прокуратурою Республіки Крим" дій, спрямованих на протиправну заборону діяльності представницького органу - Меджлісу кримськотатарського народу", - йдеться у повідомленні.

У Генпрокуратурі зазначили, що незаконна заборона дільності Меджлісу свідчить про продовження репресій проти кримськотатарського народу та всіх громадян, які протистоять тимчасовій окупації території України, з боку Російської Федерації через так звані прокуратуру Республіки Крим та органи влади.

"Самопроголошена влада під приводом нібито протидії екстремістській діяльності має на меті позбавити кримських татар представницького органу, наполегливо ігноруючи норми міжнародного права у сфері прав корінних народів. Зокрема, Декларацією ООН про права корінних народів підтверджується право таких народів на власні представницькі інституції", - наголосили у ГПУ.

Шляхом заборони діяльності Меджлісу окупаційна влада Криму порушує рівноправність громадян, умисно принижуючи національну гідність кримськотатарського народу, зауважили у правоохоронному відомстві.

У Генпрокуратурі нагадали, що, відповідно до закону, тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та українських законів.

"Отже, зазначене свідчить про незаконність дій представників окупаційної влади Криму, які, намагаючись безпідставно заборонити діяльність представницького органу національного самоврядування кримськотатарського народу, перешкоджають законній діяльності Меджлісу", - підсумували в Генпрокуратурі.