Без підтримки громадянського суспільства прокуратуру не очистити, - Касько

Без підтримки громадянського суспільства новий генеральний прокурор не зможе зламати систему

Про це заявив екс-заступник генпрокурора Віталій Касько, повідомляє Еспресо.TV.

"Якщо прокуратура буде далі упиратися, то без тиску громадськості не обійтись. Прокуратура боїться громадянського суспільства. Без його тиску і підтримки, новий генеральний прокурор не справиться. Він повинен продемонструвати, що є партнером громадянського суспільства і хоче змін", - сказав він.

За його словами, щоб очистити систему прокуратури крім законодавчих змін, необхідно розуміти, які схеми вибудувала стара система.

"Вони підготувались до оборони так, що новому генпрокурору потрібно дуже добре розбиратися в усіх юридичних нюансах, щоб почистити прокуратуру і зробити все за допомогою закону"- додав він.

Крім того, Касько акцентував, що українська прокуратура є централізованою та ієрархічною. "Всі прокурори регіонів, місцеві прокурори є частиною ієрархії. Може подзвонити генеральний прокурор, дати вказівку, і прокурор обов’язково  підпорядковується й виконує її, незважаючи на те, законна вона чи ні. Це найбільша проблема. Прокурори в системі не є незалежними ні процесуально, ні інституційно", - зазначив він.

За його словами, якщо новий генпрокурор не зробить прокурорів незалежними, то це буде хорошим інструментом політичного впливу. "Це не буде європейською прокуратурою. Це буде провал реформи", - резюмував Касько.