ЄС створить єдину прикордонну службу, щоб спинити біженців

Нова служба прикордонної і берегової охорони Євросоюзу допомагатиме сповільнити притік біженців з Близького Сходу та Африки до Європи

Відповідне рішення було ухвалене 21 квітня на зустрічі міністрів у Люксембурзі, повідомляє DW.

Тепер його ще має схвалити Європарламент. Це може відбутися в червні, щоб нова служба охорони могла запрацювати ще до кінця цього літа.

За словами нідерландського міністра з питань міграції Нідерландів Клааса Дійкхоффа, нова прикордонна служба буде створена на основні Frontex - агентства з охорони зовнішніх кордонів Євросоюзу, яке діє зараз, але матиме більше повноважень і більше ресурсів.

У Єврокомісії також відкинули припущення, що нові загони будуть чинити вплив на суверенітет окремих країн. Єврокомісар з питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос заявив, що це "неможливо" - кожна країна повинна дати окрему згоду на втручання нових служб.

Ще в грудні торік лідери ЄС встановили крайнім терміном створення нової прикордонної служби кінець червня 2016 року. У Брюсселі хочуть, щоб нові сили почали роботу у вересні, а на повну силу запрацювали з грудня.