Вчені відкрили величезне озеро під кригою Антарктиди

Під антарктичною кригою є озеро завдовжки 100 кілометрів - вважають вчені

Про це повідомляє Рopmech.ru.

Такі підлідні озера становлять величезний інтерес для науки, бо можуть приховувати унікальні форми життя, ізольовані від решти світу на мільйони років.

Знахідка не перевищує за розмірами знайдене раніше під кригою озеро Схід, розміри якого 240 км в довжину і 60 км в ширину. Проте нове озеро розташоване набагато ближче до дослідницьких станцій, і до нього буде легше наблизитися і детально вивчити, на думку Мартін Сігерт, члена команди, яка відкрила новий географічний об'єкт.

Здогад про існування озера заснований на супутникових знімках. На них вчені ідентифікували жолобки на поверхні льоду, що в точності збігаються з тими, які спостерігають над уже відомими підлідними озерами і каналами. «Ми побачили ці дивні лінії на поверхні і за ними припустили, що там існують потужні канали довжиною в 1000 км, а також відносно велике підлідне озеро», - сказав Сігерт.

Він каже, що нове озеро близько 100 км в довжину і всього 10 км в ширину, за формою більше нагадує стрічку, а довгі канали та каньйони, що виходять з нього, тягнуться на 1000 км уздовж східного узбережжя Антарктиди.