Епідемія поліомієліту в Україні закінчилася, - ВООЗ

Циркуляція вірусу поліомієліту в Україні зупинена, проте недосконала система імунізації може призвести до нових спалахів інфекції

Про це сказав координатор оцінки реагування на спалах поліомієліту в Україні Патрік О'Конор, передає "Укрінформ".  

"Наші оціночні висновки є такими: передача вірусу поліомієліту в Україні ймовірніше за все припинилася. Але при цьому команда експертів з оцінки занепокоєна тими прогалинами, які існують в програмах імунізації і епіднагляду в Україні, які наражають її на високий ризик появи нового спалаху", - сказав О'Конор.

Він зазначив, що всі напрацювання в галузі інформування населення та проведення щеплень можуть бути ефективними лише за наявності повноцінної програми рутинної імунізації.

За його словами, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) розробила рекомендації для України стосовно проведення вакцинації, здійснення епідеміологічного нагляду, а також комунікації між фахівцями і групами населення.

Заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець зазначив, що імунізація співпала у часі з переходом у світі та Україні на іншу двовалентну вакцину проти поліомієліту.

"Станом на сьогодні вже зареєстровано дві нових двовалентних вакцини, які мають всі відповідні посвідчення", - сказав Перегінець.