Ціна нафти підскочила через ополченців і партизан, - Bloomberg

Ліві партизани Колумбії, лівійські ополченці і нігерійські бойовики - ось кому вдалося зробити те, про що намагалися домовитися найбільші нафтовидобувачі в Досі - зберегти рівень видобутку нафти, щоб прибрати зайві 1,5 млн барелів на день з ринку

Так іронізує агентство Bloomberg над учасниками переговорів в Катарі.

Агентство відзначає, що, поки Саудівська Аравія, інші країни ОПЕК, а також Росія намагалися домовитися про замороження рівня видобутку, цього успішно досягли різні збройні угруповання по всьому світу. Їхні напади на нафтову інфраструктуру фактично прибрали з ринку близько 800 тис. барелів на добу, такі дані наводить консалтингова компанія FGE.

У свою чергу фінансовий конгломерат Citigroup відзначає, що підрив нафтопроводів, знищення сховищ та інші інциденти змушують ряд нафтових компаній жорсткіше підходити до питань економії, більш того, багато компаній не можуть виконати через подібні інциденти контракти на поставку нафти.

"Справа в тому, що надлишок пропозиції на ринку став дуже вузьким. Світ став дуже залежним від поставок нафти з нестабільних країн. Акцент на переговорах в Досі призвів до того, що головного слона-то ніхто й не помітив", - зазначає аналітик Citigroup Ед Морс.

Читайте також: Російський провал. Чому в ОПЕК не домовились про "замороження" нафти.

Агентство наводить статистику Міжнародного енергетичного агентства, згідно з якою видобуток нафти в Нігерії впав до мінімумів з 2009 року, при цьому Нігерія - найбільший нафтовидобувач в Африці.

Аналогічна ситуація спостерігається в Лівії, яка видобуває всього 330 тис. барелів на добу, а в 2011 році (до повалення Муаммара Каддафі) країна добувала 1,6 млн барелів на день. Хвилювання в Колумбії і зіткнення з лівими партизанами відбилися на постачанні нафти з Колумбії, де видобуток нафти в березні знизився на 8% в порівнянні з груднем і склав 916 тис. барелів на добу.