Сходження Благодатного вогню в Єрусалимі можна буде побачити наживо в мережі

У суботу, 30 квітня, в Єрусалимі чекають на сходження Благодатного вогню - подію транслюватимуть наживо християнські журналісти

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

Наразі храм Гробу Господнього в Єрусалимі, а також площа перед ним і всі прилеглі вулиці Старого міста заповнили десятки тисяч паломників.

Священослужителі Єрусалимської православної церкви, Єрусалимського патріархату Вірменської апостольської церкви, а також Коптської та Сирійської церков спільно проводять церемонію запечатування Гроба Господнього й відправу.

Після завершення обряду до храму увійде молодь – десятки хлопців-арабів голосно скандуватимуть і обійдуть капличку – Кувуклію, що розташована всередині храму. В Кувуклії єрусалимський патріарх молитиметься про сходження вогню. Кількатисячний натовп із представників різних конфесій чекатиме в самому храмі.

"За легендою, у той рік, коли арабській молоді заборонили бешкетувати в храмі, вогонь затримався на кілька днів. Відтак, молодим арабам тепер можна робити в храмі все, що завгодно", - йдеться в повідомленні.

Після Хресного ходу, під час якого священнослужителі на чолі з патріархом обходять Кувуклію три рази, до храму заходить і патріарх з лампадою, де і повинен з'явиться вогонь. Її встановлюють в центральній частині храму, по краях розкладають спеціальну вату зі стрічками.

Сходження Благодатного вогню починається з того, що з різних сторін каплиці з'являються іскри, які врешті досягають лампадки і запалюють її. За традицією, ніхто не може запалити свою свічку, поки патріарх не вийде з каплиці. Біля входу його вже чекають представники різних конфесій і паломники, яким він підпалює свічки від вогню.

Як тільки полум'я займеться, його роздадуть всім присутнім у храмі, а тоді – повезуть до храмів у різних країнах.