Іран повернувся до досанкційного рівня видобутку нафти

За підсумками квітня Іран досяг досанкційного рівня видобутку, тобто максимуму майже за п'ять років

Про це з посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) повідомляє Bloomberg.

За даними агенства, саме Іран став причиною досягнення країнами ОПЕК максимального рівня видобутку за вісім років.

Зазначається, що у квітні Іран видобував 3,56 мільйона барелів на добу, подібний рівень видобутку Ісламська Республіка досягала в листопаді 2011 року - до санкцій з боку світового співтовариства у зв'язку з іранською ядерною програмою. Рівень експорту нафти з Ірану протягом місяця зріс на 40% і склав 2 мільйони барелів на день.

"Крім Ірану видобуток нафти в ОПЕК збільшили Ірак та Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), проте їх внесок не був настільки великим у загальному обсязі, як нарощування видобутку на 300 тисяч барелів на добу Іраном. У результаті в квітні ОПЕК здобув 32,76 мільйона барелів нафти, подібний рівень картель востаннє досягав в серпні 2008 року", - йдеться у повідомленні.

Головними покупцями іранської нафти виступають Китай та Європа. Китай наростив закупівлі в Ірану на 57% в місячному вираженні, або 800 тисяч барелів на добу, Європа збільшила закупівлі в Ірану вдвічі - до 500 тисяч барелів на добу. До введення антиіранських санкцій 2012 року Європа купувала в Ірану 600 тисяч барелів на добу.