Європарламент планує скасувати візовий режим для Туреччини,- Bloomberg

Європейський парламент посилив словесну війну з Туреччиною щодо скасування візового режиму

Про це повідомляє Джонатан Стірнс в статті "Європейський парламент обговорює скасування візового режиму для Туреччини", опублікованій на сайті Bloomberg.com, передає "УНІАН".

Члени асамблеї вважають, що Туреччина повинна звузити сферу застосування антитерористичного законодавства, щоб отримати безвізового режиму з ЄС.

Це нагорода, яку турецький уряд прагнув отримати в обмін на підписання угоди, яка допомогла зупинити наплив біженців до Європи і знизити внутрішньополітичний тиск на європейських лідерів.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган дав зрозуміти, що не стане виконувати вимоги Європи щодо антитерористичного законодавства, посилаючись на загрозу тероризму в країні.

Однак, його критики стверджують, що Ердоган використовує це як прикриття, щоб посадити в тюрму політичних опонентів.

Включення Туреччини в список країн з безвізовим режимом має бути схвалено урядами ЄС і парламентом 28 держав.

"Скасування можливе тільки в разі виконання всіх вимог", - сказала Марія Габріель, член християнських демократів, найбільшої фракції Європейського парламенту, в Страсбурзі (Франція).

"Туреччина - дуже важлива для вирішення міграційного кризи, але це не означає, що ми повинні давати Туреччині обіцянки, не переконавшись, що вона виконала всі умови", - вважає Таня Файон, член другої за чисельністю фракції соціалістів.

Як пише Bloomberg, суперечка Туреччини і ЄС - це випробування геополітичної сили, яка поєднує в собі високу політику, принципи і гордість. Міграційні потоки дозволили Ердогану отримати важелі впливу на ЄС, який раніше критикував його за розправу над інакодумцями і заморозив процес переговорів про вступ Туреччини до блоку.

Минулої п'ятниці, коментуючи вимоги ЄС, Ердоган сказав: "Ми йдемо своїм шляхом, а ви йдете своїм". Він навіть порадив ЄС "укласти угоду, з ким вийде".

Також колишній радник Ердогана, заявив, що Туреччина відправить біженців в Європу, якщо Європейський парламент прийме "неправильне рішення" на обговоренні скасування візового режиму для Туреччини.

"Це шантаж", - сказала Софі ін'т Вельд, голландський член ліберальної групи парламенту. Вона назвала Ердогана "диктатором".