Екс-глава лабораторії ВАДА: лідери збірної Росії вживали допінг на Олімпіаді в Сочі

Десятки російських спортсменів на зимових Олімпійських іграх 2014 року в Сочі, серед них 15 медалістів, були частиною керованої державою програми допінгу

Про це розповів The New York Times колишній глава антидопінгової лабораторії в Москві Григорій Родченков.

За його словами, ця програма прискіпливо планувалась протягом багатьох років і підтримувалася державою, щоб гарантувати Росії панування в Іграх.

Родченков повідомив, що він розробив коктейль з трьох заборонених речовин, який спортсмени вживали разом зі спиртними напоями. За словами колишнього глави антидопінгової лабораторії, цю суміш отримували лижник Олександр Легков, бобслеїст Олександр Зубков, скелетоніст Олександр Третьяков і жіноча збірна Росії з хокею. Цей же коктейль застосовувався перед Олімпіадою в Лондоні в 2012 році.

"Люди відзначали перемоги олімпійських чемпіонів, а ми в цей час божеволіли і міняли проби з сечею. Ми були готові до цього, у нас був досвід і знання, лабораторія була оснащена всім необхідним. Все працювало як швейцарський годинник. Уявляєте, як влаштований олімпійський спорт", - розказав Родченков NYT.

Допінг-проби з сечею в Сочі замінялися на чисті проби, взяті раніше. Родченков сам особисто займався заміною аналізів. За його словами, понад 100 проб були поміняні на чисті. Щодня йому відправляли список спортсменів, чиї проби потрібно підмінити.