Кіпр хочуть об'єднати вже цього року

Лідери грецької та турецької частин Кіпру - Нікос Анастасіадіс і Мустафа Акинджи - висловили готовність об'єднати острів у 2016 році

Загальною метою Анастасіадіс і Акинджи називають рішення, яке б стало безпрограшним для обох сторін, повідомляє DW.

"Ми хотіли б наголосити на нашій відданості активізації зусиль найближчими місяцями для досягнення всеосяжної угоди про врегулювання претензій протягом 2016 року. Хоча все ще існують труднощі та розбіжності, ми сповнені рішучості проявити необхідну волю і мужність, щоб подолати невирішені питання", - йдеться в спільній заяві.

Кіпр був розділений у 1974 році після збройного вторгнення Туреччини на острів. Окупованими виявилися 37% території острова, на якій у 1983 році була проголошена Турецька Республіка Північного Кіпру. Самопроголошену республіку визнала тільки Туреччина. У ЄС Кіпр представлений Республікою Кіпр, яка населена греками-кіпріотами. Туреччина, зі свого боку, не визнає уряду Республіки Кіпр.

У 2004 році план ООН щодо возз'єднання Кіпру був відкинутий на референдумі більшістю греків-кіпріотів. У той же час більшість турків-кіпріотів підтримали цей план.