Минулого року на Донбасі викрали 4 тис. людей, - правозахисники

У Луганській та Донецькій областях за 2015 рік зафіксовано 4 тис. випадків викрадень та тортур

Проте справжня кількість таких випадків - значно вища, повідомляє DW з посиланням на Deutschlandfunk.

Згідно з інформацією журналістів, які посилаються на дані правозахисних організацій, лише упродовж літа 2015 року задокументовано незаконне ув'язнення чотирьох тисяч осіб.

"Реальна кількість, ймовірно, ще більша, адже викрадення трапляються постійно", - каже Олександр Матвійчук з Центру громадських свобод.

За його словами, часто родичі потерпілих не звертаються до правозахисних організацій, бо вважають, що ті їм не допоможуть. Так само не звертаються й до українських спецслужб, бо, на його думку, люди їх бояться й не довіряють їм.

Більшість із зафіксованих випадків припадають на райони, підконтрольні сепаратистам. У тортурах українських громадян беруть участь й громадяни Росії. Відомі імена та прізвища 58-ми з них. Утім, незаконні викрадення та тортури спостерігаються й з українського боку. Ці випадки розслідуються прокуратурою України.

Загалом 17 українських правозахисних організацій задокументували випадки нелегального викрадення, позбавлення свободи й тортур. Згодом ці докази мають направити до міжнародного трибуналу у Гаазі.