У Росії суд звільнив художника Павленського від в'язниці за підпал мосту

Мировий суд Санкт-Петербурга визнав художника Петра Павленського винним у вандалізмі і дав йому 1,4 роки тюрми, проте звільнив від покарання через закінчення терміну давності у справі

Про це повідомляє ВВС.

Під час акції "Свобода" Павленський приніс на Малоконюшенний міст в Петербурзі автомобільні покришки і спалив їх, при цьому б'ючи палицею в металеві листи.

"Павленський і невстановлені особи в громадському місці навмисне і незаконно, порушуючи мораль і моральність, усвідомлюючи, що буде осквернений Малоконюшенний міст, облив рідиною покришки і підпалив", - йдеться в мотивувальній частині рішення суду.

Звинувачення вимагало засудити Павленського до двох років обмеження волі, але його звільнили від покарання у зв'язку із закінченням терміну давності (акція відбулася в 2014 році). Захист вимагав його виправдати.

Одразу після винесення вироку у справі щодо акції "Свобода" Міщанський суд почав розглядати справу про акцію Павленського "Загроза", а саме за те, що вночі 9 листопада 2015 року він облив бензином і підпалив парадний вхід будівлі на Луб'янській площі - штаб-квартири ФСБ.

Спочатку слідство звинуватило художника в "вандалізмі за мотивами ідеологічної ненависті" (стаття 214 кримінального кодексу), але потім перекваліфікувала справу на 243 статтю - "пошкодження виявленого об'єкту культурної спадщини". Обидві статті передбачають покарання до трьох років позбавлення волі.

Нещодавно повідомлялося, Павленського побили конвоїри в Мосміськсуді.