В Україні хочуть змусити отримувати посвідчення для дронів

Державна авіаційна служба хоче врегулювати використання дронів в Україні

Про це повідомляється на офіційному сайті ДАС.

Відомство розробило концепцію щодо врегулювання правил використання безпілотників. Втім, вони не стосуватимуться моделей вагою менш ніж 20 кг.

На думку працівників служби, такі правила необхідні, бо з’явилось багато різних апаратів, які використовуються в різних видах діяльності.

Дрони пропонують сертифікувати. Їх хочуть класифікувати за польотною вагою, радіусом дії й методом керування та кінетичною енергією при зіткненні з перешкодою.

Операторів безпілотників визначатимуть як "зовнішніх пілотів". Для цього пропонується розробити свідоцтво, в якому зазначатимуться необхідна кваліфікація та обмеження.

До прийняття спеціальної нормативної бази пропонується дозволити польоти дронів тільки в зарезервованому повітряному просторі або на невеликих висотах (150 м поза населеними пунктами та скупчень людей) при метеоумовах, безпечних для візуальних польотів (висота нижньої межі хмар не менше 450 м і горизонтальна видимість не менше 5 тис. м). У межах населених пунктів дронів можна буде запускати тільки з дозволу Державіаслужби й місцевих органів влади.

Чиновники також пропонують зробити обов'язкове страхування безпілотних апаратів при комерційному використанні.