В Австрії на президентських виборах перемагає ультраправий

Результати підрахунку голосів, відданих у другому колі президентських виборів у Австрії, поки що не остаточні, проте попереду представник ультраправих Норберт Гофер

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як повідомило Міністерство внутрішніх справ Австрії, що відповідає за вибори, після підрахунку голосів, відданих на дільницях, але без урахування тих, хто голосував поштою, крайній правий кандидат Норберт Гофер набирає 51,9 відсотка, поміркований Александр фан дер Беллен – 48,1 відсотка.

Але цього року проголосували, відправивши бюлетень поштою, 14 відсотків виборців. Результати підрахунку їхніх голосів будуть тільки в понеділок.

За прогнозами соціологів, які, виходячи з тенденцій під час підрахунку голосів, намагалися спрогнозувати остаточний результат із урахуванням голосів поштою, обидва кандидати отримають рівно по 50 відсотків, але фан дер Беллен таки випередить Гофера на три тисячі голосів із загалом 6 мільйонів 400 тисяч виборців Австрії.

У разі перемоги 45-річний Норберт Гофер, що представляє ультраправу Партію свободи Австрії, стане першим у Європейському союзі крайнім правим головою держави. В час кризи з біженцями в Європі й напередодні референдуму щодо членства в ЄС Великої Британії ця партія дотримується євроскептичних, антиіммігрантських і популістських позицій.

Крім того, його перемога посилить позиції Партії свободи напередодні парламентських виборів в Австрії 2018 року й може привести її до перемоги.

Його суперник, колишній лідер Партії зелених 72-річний професор економіки Александр фан дер Беллен, що йшов на вибори як незалежний, хоча й за підтримки "зелених", має радше лівоцентристські переконання. Він виступає за стабільний і єдиний Євросоюз і за гуманне ставлення до біженців.

Він також заявляв, що якщо стане президентом, а на парламентських виборах 2018 року переможе Партія свободи, він не стане приводити до присяги канцлера (голову уряду) від цієї партії.