У Китаї знайшли інгредієнти 5000-річного пива

Китайські й американські вчені вивчили глиняний посуд, який використовувався для виготовлення пива близько 5000 років тому, і з'ясували, які інгредієнти використовувалися в рецепті стародавнього напою

Результати дослідження опубліковані в Proceedings of the National Academy of Sciences, передає N+1.

Під час розкопок в китайській провінції Шеньсі в 2004-2006 роках, археологи виявили дві ями, викопані в грунті. Ями були знайдені в археологічному шарі, який вчені датували періодом 5400 - 4900 років тому. У кожній ямі була зроблена гончарна піч, також в них були знайдені керамічні черепки судин різної форми: горщиків з широким горлом, амфор і воронок.

Автори статті припустили, що ями використовувалися для пивоваріння і знайдені в них черепки були "набором пивовара".

На думку дослідників, форма і стиль посуду свідчили про те, що процес пивоваріння складався з трьох стадій: власне пивоваріння, фільтрація і зберігання пива.

Щоб перевірити свою гіпотезу, вчені провели аналіз осаду.

З'ясувалося, що в осаді містився оксалат кальцію, речовина, яка утворюється під час ферментації і зберігання пива.

Основними компонентами пива в стародавньому Китаї були просо, ячмінь і трава Іовлеві сльози. У менших кількостях в суміш додавалися змієподібний гарбуз (трихозант змієподібний), бульби ямсу і лілії, які забезпечували достатню кількість цукру і крохмалю для ферментації і надавали напою солодкуватий смак.

Автори статті припускають, що, можливо, ячмінь був ввезений в Китай із Західної Євразії саме для пивоваріння.