Голова Європарламенту поставив під сумнів безвізовий режим з Туреччиною

Голова Європарламенту Мартін Шульц поставив під сумнів можливість введення безвізового режиму з Туреччиною з жовтня 2016 року

Про це повідомляє DW.

За його словами, Брюссель очікує, що Анкара продемонструє прогрес у проведенні реформ в таких областях, як захист даних і боротьба з тероризмом.

"Дискусії в парламенті Туреччини про внесення змін до відповідних законів слід починати негайно. Якщо цього не відбудеться, європейські інститути не зможуть більше дотримуватися заявлених термінів. У цьому випадку я не уявляю, як можна буде в жовтні вводити безвізовий режим для громадян Туреччини", - підкреслив він.

Мартін Шульц також розкритикував загрози президента Туреччини Реджеп Тайіп Ердогана, який заявляв, що Анкара може розірвати угоду з питань біженців з ЄС. На думку Шульца, загрози не є "адекватним політичним методом", а подібні висловлювання не тільки "не подіють на європейців", а й призведуть до зворотнього ефекту.

Нагадаємо, в рамках договору між Євросоюзом і Анкарою турецькій владі необхідно виконати 72 умови, поставлені перед нею Єврокомісією. У травні європейські політики неодноразово заявляли, що ці вимоги досі не виконані і, таким чином, скасування віз поки неможливе.

Зокрема, ЄС домагається зміни закону про боротьбу з тероризмом, бо в нинішній версії він може бути направлений проти опозиціонерів і журналістів, які критикують уряд.