Біологи довели, що рослини дуже чутливі до дотиків

Австралійські вчені підтвердили, що рослини можуть відчувати, коли до них торкаються

Про це повідомляє RNS.

"Хоча люди вважають, що рослини не відчувають, коли їх чіпають, було доведено, що насправді вони дуже чутливі до дотиків", - зазначив провідний автор роботи.

За словами вчених, попередні дослідження показали, що рослини досить добре "обізнані" про своє оточення. Наприклад, вони "чують", коли комахи починають їх поїдати, і викидають спеціальні хімічні речовини, щоб запобігти пошкодженню.

В рамках нового дослідження вчені розпорошували краплі води на рослини. При цьому їм вдалося зареєструвати зміни в експресії тисяч генів. Відповідь рослини починалася через кілька хвилин після появи стимулу і завершувалася протягом півгодини.

"Ми показали, що подібна реакція викликана не хімічними речовинами в рідині, а фізичним контактом, коли краплі падали на поверхню. На відміну від тварин рослини не можуть втекти від небезпечних умов. Замість цього у них сформувалася система захисту від стресу, яка дозволяє їм відчувати навколишнє середовище, допомагає розпізнавати небезпеку і відповідним чином реагувати", - стверджують автори роботи.