Через агресію Росії Європа вперше за багато років збільшить витрати на оборону

Витрати на оборону в країнах-членах НАТО зростуть в 2016 році вперше за "багато- багато років"

Про це газеті Financial Times заявив генеральний секретар альянсу Йєнс Столтенберг, пише "РБК".

Причина занепокоєння Європи - зростаючі загрози, серед яких "російська агресія" і криза мігрантів.

"Прогноз на 2016 рік, що базується на даних із союзницьких країн, вказує, що 2016 рік є першим роком, коли витрати на оборону європейськими союзниками будуть збільшені вперше за багато-багато років", - сказав Столтенберг.

Точних цифр, наскільки європейські союзники НАТО збільшать свої витрати на оборону, генсек НАТО не назвав, оскільки озвучені йому дані поки попередні і обговорювалися з альянсом на конфіденційній основі.

Проте деякі країни публічно заявили про значне збільшення своїх оборонних бюджетів. Зокрема, Латвія збільшить свій бюджет на оборону в 2016 році майже на 60%, Литва - на 35%, Естонія - на 9%, Польща - на 9%.

Минулого року європейські союзники НАТО витратили на оборону $253 млрд, а США - $618 млрд. Виконуючи рекомендації альянсу витрачати на оборону 2% ВВП, європейські країни не дотягують до цього показника. Наразі витрати на оборону в середньому становлять приблизно 1,43% ВВП.

Зазначимо, з 1985 по 1989 рік європейські країни НАТО витрачали на оборону в середньому 3,1% ВВП. Цифра залишалася вищою 2% протягом ще декількох років після закінчення холодної війни. Починаючи з 2008 року цей показник падав.