Княжицький назвав вади альтернативного законопроекту про мовні квоти на радіо

Альтернативний законопроект №3822-1 щодо частки музичних творів державною мовою в програмах телерадіоорганізацій без внесення до нього змін є пасткою для впровадження мовних квот на радіо

Про це на прес-конференції заявив народний депутат, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

"По-перше, квота 30-40% існує в більшості європейських країн. Наприклад, це 33% для польськомовних творів. При тому, що Польща не має такої загрози для існування мови, як ми", - повідомив Княжицький.

Він додав, що вже з'явився альтернативний закон про квоти, який має вади, який у випадку невнесення у нього змін, не вирішить ситуацію із витісненням української мови з радіоефірів.

"По-перше, цей законопроект каже, що відсотки по мові в прайм-тайм не стосуються так званих форматних радіостанцій. Але у нас всі радіостанції форматні. Таким чином, мета цього законопроекту вивести всі радіостанції від регулювання мови протягом дня. Тобто, вночі будуть крутити 5-10% української мови, як це є зараз і нічого не зміниться", - сказав Княжицький.

Другою вадою 3822-1 є те, що "одна нова пісня українська зараховується як загалом дві загалом українські. Нібито для заохочення нових виконавців".

"Такі норми справді існують в європейських країнах, але вони існують, як зобов'язання підтримувати новітню культуру того чи іншого народу". Ми загалом підтримуємо таку норму, лише якщо вона не буде зменшувати того відсотку українських пісень, який є на радіо", - зазначив Княжицький.

За його словами, якщо комітет виправить норми альтернативного законопроекту №3822-1, то "в принципі він буде рівнозначним" основному законопроекту №3822 про квоти.