ОБСЄ скаржиться на погану поведінку обох сторін конфлікту

Спостерігачі СММ ОБСЄ зіткнулися з забороною і обмеженням доступу під час своєї роботи 30 травня

Про це йдеться в звіті спостерігачів.

Так, СММ очікувала отримання доступу до місця постійного складського зберігання озброєнь Збройних сил України протягом 50 хвилин, однак потім була змушена перервати моніторинг відведеного озброєння.

"Троє присутніх там солдатів Збройних сил України поводили себе агресивно, словесно ображали спостерігачів СММ та, вочевидь, перебували у стані алкогольного сп’яніння. СММ повідомила про це Спільний центр з контролю та координації (СЦКК)", - йдеться в повідомленні.

При цьому місце дії не уточнюється.

Також зазначається, що бойовики "ДНР" не дозволили спостерігачам відвідати місце, розташоване на захід від селища Озерянівка. СММ планувала запустити безпілотник, щоб знайти старий безпілотник СММ, який був раніше збитий в цьому районі. 

З 20 травня озброєні бойовики "ДНР" не підключили до електромережі ретранслятор СММ в Донецьку. В результаті цього дистанційне моніторингове обладнання СММ на підконтрольній "ДНР" шахті "Жовтнева" і в підконтрольній урядові Авдіївці не працює.

Крім того, на блокпосту на захід від підконтрольного "ДНР" Комінтернова збройні члени "ДНР" затримали спостерігачів на 20 хвилин, з питаннями про наявність зброї й подробиці плану патрулювання, перш ніж дозволити їм в'їхати в село. СММ поінформувала про це СЦКК.

У Ясинуватій "дорожня поліція" "ДНР" наполягла на "супроводі" СММ.

"Глобальна локаційна система (GPS) БПЛА СММ зазнала глушіння при виконанні польоту над підконтрольними "ДНР" Ясинуватою та Мінеральним, а також в їхніх околицях", - повідомляють спостерігачі.