Семерак пропонує перевірити всі сміттєзвалища в Україні

Після пожежі і зсуву на сміттєзвалищі під Львовом міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак ініціює перевірку всіх місць зберігання відходів в Україні

Про це Семерак повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Ситуація зі сміттєзвалищем у Грибовичах - це наслідки відсутності адекватного поводження зі сміттям. І органи місцевого самоврядування, і Мінрегіонбуд, і, звичайно, Мінекології, не виробили спільних правил поводження з твердими побутовими відходами", - написав він.

Семерак зазначив, що Мінприроди спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку вже розпочало цю роботу, і на кінець року планується вийти на два документи - стратегію та національний план поводження з відходами.

Водночас він визнав, що зараз проблему Грибовичів це не вирішить.

"Проте зараз у наших силах унеможливити подібні трагедіі у майбутньому. Я звернувся до уряду з пропозицією дати доручення низці відповідальних міністерств перевірити всі такі місця. Для розуміння, сьогодні ні органи місцевого самоврядування, ні Держекоінспекція не можуть назвати точної кількості сміттєзвалищ, які є на територіі країни", - наголосив глава Мінекології.

Він додав, що необхідно сформувати перелік перевантажених сміттєзвалищ - тих, які потребують закриття через невідповідність нормам природоохоронного законодавства.

"Також органи місцевого самоврядування мають надати інформацію щодо затверджених схем санітарної очистки населених пунктів", - резюмував Семерак.