Вчені назвали причину появи води на Місяці

Палеонтологи з Великої Британії, США і Франції пояснили спосіб, яким чином вода з'явилася на супутнику Землі

Дослідження опубліковане в журналі Nature Communications.

Вчені показали, що найбільш імовірним джерелом води на поверхні Місяця є астероїди. Ці небесні тіла, як вважають планетологи, інтенсивно бомбардували супутник Землі 4,3-4,5 мільярда років тому і занесли на нього цю сполуку.

Раніше вчені вважали, що вода на Місяці могла бути занесена кометами і астероїдами. Проте фахівці не знали, які з цих небесних тіл внесли визначальний внесок. Нове дослідження показало, що на частку комет припадає менше 20% води на місячній поверхні, тоді як решту занесли астероїди.

До своїх висновків вчені прийшли, провівши метааналіз попередніх досліджень, присвячених змісту ізотопів водню і азоту в місячних зразках, а також комп'ютерне моделювання. Виявлено, що вода з'явилася в надрах супутника протягом 10-200 мільйонів років після його утворення.

Найбільш імовірним кандидатом на її занесення є хондрити, які до сих пір складають більшість метеоритів, що падають на Землю. Також частина води, на думку вчених, могла потрапити на супутник від Землі відразу після зіткнення з нею Теї.