Бойовики використовують заручників для лобіювання питання амністії, - Айвазовська

Зараз ми бачимо відсутність прогресу щодо питання звільнення заручників, адже представники ОРДЛО використовують їх для лобіювання питання амністії

Про це розповіла координатор громадської мережі "Опора" Ольга Айвазовська в ефірі каналу Еспресо.TV.

Вона зазначила, що наразі питання обміну заручників є ключовою позицією.

"Станом на зараз ми бачимо відсутність прогресу, тому що представники ОРДЛО цих заручників використовують для лобіювання питання амністії. Тоді як Україна чітко висловилась – амністія буде тільки в індивідуальна - не всіх, не списком. Тому що потрібно визначити, чи ця особа не брала участі у військових злочинах, злочинах проти людяності. І це може зробити тільки судова гілка влади. Для того, щоб це рішення приймалось має бути певний суд, значить має бути певний процес, адже амністія це та дія, яка має бути застосована тільки після вироку суду", - розповіла вона.

За словами пані Ольги, якщо людину засуджено за певні дії, але вони не підпадають під позиції Римського статуту, злочинів проти людяності, проти прав людини чи військових злочинів, тоді може йти мова про амністію.

"Після закінчення політичного етапу виборів, але знову ж таки у нас є етап поліцейської місії до виборів, яка тільки зараз почала обговорюватись, а це займе тривалий період часу, лише тоді може йти мова про вибори", - наголосила Айвазовська.