Рада прийняла реформаторський закон про судоустрій

Депутати Верховної Ради підтримали внесений президентом Петром Порошенком закон про судоустрій і статус суддів

Про це повідомляє Еспресо.TV

Законопрект №4734 підтримав 281 народний депутат.

Законопроект передбачає скасування інституту "призначення судді на посаду вперше" (п'ятирічний, так званий "випробувальний", термін для суддів) та обійняття посад суддями лише безстроково.

До законопроекту включена норма, яка передбачає, що суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом. Президент позбавляється повноважень щодо утворення та ліквідації судів своїм указом.

Повноваження Верховної Ради України щодо надання згоди на затримання судді або утримання його під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом передається до органу системи правосуддя –  Вищої ради правосуддя.

Відповідно до прийнятого закону, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший 30 та не старший 65 років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше 5 років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою. 

Законопроектом передбачено, що суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку. Щодо дій, не пов'язаних із виконанням суддівських функцій, суддя нестиме юридичну відповідальність у загальному порядку.

Законопроектом відповідно до конституційних змін здійснюється перерозподіл повноважень між Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та новим конституційним органом – Вищою радою правосуддя.

Нормативно-правовим актом передбачається поступове підвищення базових розмірів посадового окладу судді до 30, 50 та 75 мінімальних заробітних плат залежно від рівня суду.