Канадський та іспанський художники створили нові мурали в Києві

Канадський стріт-артист Лі-Хілл розписав Центр культури та мистецтв "КПІ", а відомий іспанський митець Гонзало Борондо створив свою Софію на Оболоні

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Канадієць Аарон Лі-Хілл (Li-Hill), який наразі проживає у столиці стріт-арту Нью-Йоркe, прикрасив будівлю Центру культури та мистецтв "КПІ" муралом. 

Концепція зображення ідеально підходить саме для цього вузу: люди, що біжать назустріч один одному, символізують рух атомів, зіткнення яких призводить до вибуху енергії та перегукується з теорією Великого вибуху. Ця робота присвячена одному з найвизначніших наукових відкриттів останніх років - бозона Хіггса. 

"Мурал у Києві, мабуть, є однією з найскладніших та найнеймовірніших робіт, над якими я мав за честь працювати", – відзначив художник. 

Стінопис Лі-Хілла є частиною програми міжнародного фестивалю сучасного мистецтва у громадському просторі Mural Social Club.

У рамках Mural Social Club одночасно з канадійцем створення свого муралу на Оболоні (Героїв Сталінграду, 16 д) завершив видатний іспанський художник Гонзало Борондо (Borondo). Натхненням для роботи автора стала Софія Київська. Художнику вистачило усього кілька днів для створення своєї настінної святині на одному із житлових будинків Оболонського району. Borondo – знаний в усьому світі митець, він проводить безліч персональних виставок у Римі, Мадриді, Парижі, Лондоні. 

Відповідно до програми фестивалю, протягом травня-липня 2016 року більше 30 художників з усього світу створять близько 30 муралів та кілька інсталяцій в Києві, Одесі, Чернігові.

"Близько 80% муралів, що будуть створені у рамках першого Mural Social Club, знаходяться саме у спальних районах міст ", – каже одна з кураторів проекту Юлія Островська. 

"Ми бачимо жвавий інтерес містян до нашого проекту – щодня отримуємо звернення від пересічних українців з проханням розписати ту чи іншу будівлю. Усі ці пропозиції ми уважно розглядаємо та багато з них реалізовуємо у рамках фестивалю. Більш того, велика кількість містян допомагають нам в організації процесу – отриманні дозволів на розпис будівлі, зборі підписів мешканців будинків, навіть у пошуку бюджету на створення роботи", – зазначає засновник Sky Art Foundation Дмитро Палієнко.

Серед зірок світового стріт-арту, які приїдуть на фестиваль в Україну: Rodrigo Branco, Evoca1, Fintan Magee, Fikos Antonios, Telmo & Miel та багато інших. У проекті беруть участь й українські автори – Aec Interesni Kazki, Роман Мінін, Сергій Радкевич, Саша Корбан.