Керівники банку "Михайлівський" могли чинити злочини

Національний банк надав правоохоронним органам дані про порушення у ПАТ "Банк Михайлівський"

20 травня поточного року в банку не працював програмний комплекс "Операційний день банку Б2", повідомляє прес-центр Нацбанку України.

Таким чином, установа не спромоглася своєчасно подати статистичну звітність до НБУ та не проводила платежі клієнтів. У кінці дня було виявлено, що більшість операцій здійснювалася у офлайн-режимі.

"Ці операції з переведення вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку, збільшили навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на 1,1 млрд. грн. Варто зазначити, що всі ці вклади складалися із максимально наближених до гарантованої Фондом суми - 200 тис. грн", - зазначають у відомстві. 

Читайте також: "Михайлівський". Як поховати банк за декілька днів.

За день до того, "Михайлівський" переуступив вимоги боргу за кредитами фізичних осіб обсягом майже 700 млн. грн. Гроші за договором були сплачені з власного рахунку у банку.  

"Відступлення прав вимоги за цим кредитним портфелем відбулося за значно нижчою ціною, що дає усі підстави, відповідно до ст. 38 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», вважати ці правочини нікчемними. Нагадаємо, раніше Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звертав увагу позичальників ПАТ "Банк Михайлівський", що банк залишається єдиним дійсним кредитодавцем за укладеними раніше договорами", - йдеться у звіті Нацбанку.

19 травня кредитний комітет банку прийняв низку рішень, без відома НБУ. В результаті було вивільнено забезпечення за кредитами пов'язаних осіб банку заставною вартістю понад 2 млрд. грн. 

Наразі Фонд гарантування вкладів фізичних осіб працює над тим, щоб визнати всі ці операції нікчемними.