Керівництву "Михайлівського" загрожує 5 років в'язниці, - Гонтарева

Власнику ПАТ "Банк Михайлівський" Віктору Поліщуку і керівнику фінустанови Ігорю Дорошенку загрожує 5 років в'язниці за фінансові махінації в процесі виведення банку з ринку

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповіла глава НБУ Валерія Гонтарева.

"Ми з керівником банку, паном (Ігорем) Дорошенко, спілкувалися і попереджали, що є шанс потрапити під кримінальну відповідальність, якщо банк буде робити щось незаконне", - заявила Гонтарева.

Вона заявила, що тепер можна констатувати факт - "банк потрапив (і менеджмент банку, і акціонери банку) під кримінальну відповідальність". 

"Що вони робили? Вони робили проводки в балансі. Була компанія, яка приваблювала депозити, користуючись фінансовою неграмотністю наших людей. Ця компанія залучала депозити окремо від банку, тому що "Михайлівському" була поставлена стеля на залучення депозитів. Тому вони відкрили компанію, стали через неї залучати гроші населення. Ця компанія перебувала зі своїми рахунками абсолютно в іншому банку, ми це виявили і попередили керівництво того банку", - розповіла Гонтарева.

Гонтарева уточнила, що коли банк "Михайлівський" відключив повністю всі свої системи, вони зробили проводку в балансі з компанії на банк.

"Вони зробили на 5 тисяч проводок в балансі і записали 1 млрд гривень собі в пасив. Фондом гарантувалося 1,6 млрд гривень вкладів і вони, зовсім нелегально, додали туди ще цей мільярд", - додала глава НБУ.

"Я вважаю, що двом: і Дорошенко, і Поліщуку, бо все було сплановано. Двом - по 5", - сказала Гонтарева про те, на скільки років можуть ув'язнити керівників банку "Михайлівський"