У Німеччині презентували безпілотний літак у формі тарілки

Німецька компанія H-Aero представила безпілотний літальний апарат у формі літаючої тарілки з крилом

Про це пише N+1 з посиланням на Aviation Week.

Апарат є прототипом пілотованого пасажирського гібридного апарата, що поєднує в собі властивості літака і дирижабля.

Апарат отримав внутрішні газові обсяги, вміст яких створює частина підйомної сили. Яким саме газом заповнюються обсяги, не уточнюється. На закінцівках крила встановлені рушії, ймовірно вентилятори з приводом від електродвигунів. При зльоті вони починають видувати повітряний потік в різні боки.

В результаті різноспрямованою тяги вентиляторів апарат починає повністю обертатися, а крило - виконувати роль, схожу з роллю, яку виконує повітряний гвинт у вертольота. При досягненні заданої висоти обертання зупиняється, а двигуни починають створювати тягу в одному напрямку. Завдяки цьому переходу починається горизонтальний політ. Апарат може виконувати посадку так само, як і зліт.

Обидві консолі крила оснащені предкрилками і закрилками. Пасажирський варіант літака отримає капсулу усередині фюзеляжу. При вертикальних зльоту і посадці ця капсула залишатиметься повністю нерухомою щодо обертового корпусу.

В Н-Аеро вважають, що на основі такої конструкції можна розробити кілька класів гібридних літальних апаратів, починаючи важкими вантажними і закінчуючи малими багатоцільовими безпілотниками. Як саме буде вироблятися енергія для бортової апаратури і двигунів в компанії поки не визначилися. Розглядаються два основні варіанти: водневі паливні елементи і сонячні панелі.

Довжина Airlander становить 92 метра. Апарат зможе перебувати в повітрі до п'яти днів і піднімати вантаж масою до 50 тонн. Як стверджує британська компанія, в польоті Airlander зможе розвивати швидкість до 160 кілометрів на годину, витрачаючи на 60 відсотків палива менше, ніж звичайні літаки.