На Землі не залишилося місць, яких не торкнулась людина

Дослідники з Великої Британії і Німеччини з'ясували, що у всьому світі не залишилося такого місця, на яке б не вплинув розвиток людства

Вчені з Великої Британії і Німеччини вважають, що людина почала змінювати світ майже 200 тис. років тому.

Дослідження проводили вчені з Оксфордського університету і Інституту історії Товариство Макса Планка. Вони проаналізували археологічні відомості, накопичені за останні десятиліття, а також бази даних ДНК і мікроскопічних копалин. Вони зробили висновок, що інтенсивний вплив людини на планету почався ще на ранньому етапі зростання людської популяції – приблизно 195000 років тому.

Одним з найбільш значущих проявів людського фактора стало суттєве скорочення мегафауни, яке сталося ще 50-100 тисяч років тому.

Розвиток сільського господарства призвів до "безпрецедентного і тривалого впливу на розподіл видів" тварин і рослин. Причому цей "вплив" не обов'язково призводив до зникнення видів. Так, чисельність одомашнених тварин, таких як собаки, вівці, кози або кури, навпаки лише зросла.

Іншими словами, просто вирощуючи тварин для їжі, люди вже впливали на розвиток кожного куточка планети.

Автори дослідження підкреслюють, що їхні висновки повинні допомогти у формуванні нового підходу до боротьби з екологічними загрозами.