Яременко пояснив чому у Франції прийняли резолюцію про послаблення антиросійських санкцій

Причини рішення про пом’якшення Францією санкції проти Росії є і політичні, й історичні, і комерційні

Про це заявив дипломат Богдан Яременко в програмі "Про політику" на телеканалі Еспресо.TV.

Яременко заявив, що Росія і Франція мали історичні зв’язки. Деякому русофільству, що є у Франції, передувало те, що колись російська мова була основною у російського дворянства.

"Є очевидно й якісь бізнес-інтереси. Французький бізнес дуже активний. Йому є багато що запропонувати росіянам, у яких є гроші, за які можна купити те, що пропонує французький бізнес", - сказав дипломат.

Окрім того, є і політичний мотив у пом’якшенні санкцій.

"Це вже встановлені факти, що Росія централізовано фінансує певні французькі політичні партії, надаючи кредити через якісь банки -  європейські і т.д.", - сказав Яременко.

Експерт зазначив, що "у цьому рішенні є багато нюансів, оскільки воно поетапне і необов’язкове, і насправді сенат дещо пом'якшив рішення, яке ухвалювалось нижньою палатою".

Також він назвав неприємним фактом, що за це рішення проголосувало 302 депутати проти 16. Те, що з групи "друзів", яка у французькому сенаті складає 17 осіб, лише 7 проголосували проти, а 10 проголосували за.

Також він назвав неприємним для України те, що "ми шукали слабкі ланки деінде, а тут виявилось, слабка ланка є прямо серед членів нормандської групи".

Хоча уряд не зобов’язаний реалізувати цю рекомендацію, його позицію послаблено, зазначив політолог.

Яременко заявив, що пом’якшення Францією санкцій проти Росії - неприємний сигнал для України.