Вчені знайшли предків "хоббітів"

Завдяки знахідкам на острові Флорес (Індонезія) вчені переконалися в тому, що "хоббіти" (карликові гомініди зростом в один метр і з об'ємом мозку як у шимпанзе) з острова представляли собою унікальний вид Homo, а не страждали від неврологічних захворювань Homo sapiens

Про останки карликових предків "людини флореської" епохи раннього плейстоцену розповідає журнал Nature.

У місцевості Мата Менге міжнародний колектив учених (в тому числі Майк Морвуд - автор першого відкриття) знайшов скам'янілі останки гомінідів - фрагмент щелепи, шматок черепа і шість зубів. Найголовніше: власники цих кісток були такими ж карликами, як і Фло (або ще менше, якщо судити за розміром щелепи)

Окрему статтю вчені присвятили датуванню знахідок: карликові люди жили на острові Флорес вже 700 тисяч років тому. У тому ж шарі піщанику знайдені кам'яні знаряддя і останки жертв і сусідів флореських "хоббітів": кістки карликових хоботних стегодона, гризунів, комодських варанів і іншої острівної фауни.

Іншими словами, вже сотні тисяч років тому люди, які потрапили на острів, різко зменшилися в розмірах і вибудували свою господарську систему, яка залишалася незмінною до моменту поки малозрозумілого вимирання "хоббітів".