Мінський формат - тупиковий, а Путін реалізує свій план, - Маломуж

Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що мінські переговори не є ефективними, а президент Росії Володимир Путін продовжує реалізовувати свої плани

Про це Маломуж заявив в програмі "Про політику" на телеканалі Еспресо.TV.

"Увесь секрет в тому, що наші переговірники говорять: "ми ні слова не говоримо свого, ми отримуємо інструкції діючого керівництва держави і транслюємо там безпосередньо". А це тупиковий варіант", - сказав він.

Маломуж також зазначив, що "президент України і керівники держави орієнтувались, що Мінський формат тупиковий".

"Якщо ви йдете за сценарієм Росії, зрозуміло, що йдете за сценарієм того, що там буде консервація конфліктів, там будуть контрольовані вибори, там буде контрольований Росією кордон, і ніяких змін на повернення держави не буде", - сказав екс-розвідник.

Натомість Маломуж запропонував свій варіант вирішення проблеми Донбасу.

"Чітко відпрацювати модель, яка дійсно дасть перспективу. Це потужно поширить наші можливості безпеки й оборони, посилить спеціальні підрозділи, які будуть ефективно захищати нашу державу, як передумова до потужних серйозних переговорів”, - сказав він та додав, що наступним етапом буде підключення керівників країн G7 та G20, тому що "Путін не буде рахуватись з Порошенком ніколи".

"Тим більше ми передбачаєм, що вони в перших мінських угодах все проговорили. Зустрілися один на один, уклали начебто угоди, але не підписали їх, зрозуміло, немає формату, юридичної основи; а після того пішло за сценарієм Путіна, і він реалізує цей формат", - сказав Маломуж.