МЗС попереджає туристів про вірус Зіка у Європі

У зв’язку зі зростанням у 18 країнах Європи ризику локальної передачі вірусу Зіка, МЗС рекомендує подорожуючим використовувати репеленти, носити одяг світлих тонів, що закриває якомога більшу частину тіла

Про це повідомляє МЗС.

Мова йде про Францію, Італію, Мальту, Хорватію, Ізраїль, Іспанію, Монако, Сан-Марино, Туреччину, Грецію, Швейцарію, Болгарію, Румунію, Словенію, Грузію, Албанію, Боснію і Герцеговину, Чорногорію, а також про острів Мадейра (Португалія) і північно-східне узбережжя Чорного моря.

В зазначених регіонах, МЗС рекомендує громадянам України (особливо вагітним жінкам, дітям, хворим і літнім людям), виявляти обачність щодо ризику зараження вірусом Зіка, використовувати репеленти, носити одяг (бажано світлих тонів), що закриває якомога більшу частину тіла.

"Для захисту від укусів комарів у приміщеннях необхідно застосовувати фізичні бар'єри, такі як сітки, закривати двері і вікна. Крім цього важливо позбутися можливих місць розмноження комарів, для чого слід спорожняти, очищати або накривати ємності, в яких може накопичуватися вода", - повідомляють в МЗС.

У міністерстві наголошують, що вірус передається людям при укусах заражених комарів роду Aedes, а в тому числі статевим шляхом.

"Вірус є збудником захворювань на мікроцефалію, вроджену аномалію головного мозку у новонароджених, а також високим ризиком інфікування іншими видами небезпечних захворювань, такими як лихоманка денге та чікунгунья", - йдеться в повідомленні.

Першими симптомами інфікування вірусом Зіка є лихоманка, головний біль, кон’юнктивіт.