На Львівщині мають намір звільнити 6 тисяч працівників лікарень

У Львівській області протягом наступних кількох років можуть звільнити 6 тисяч працівників лікарень

Про це заявив директор Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Богдан Чечотка, повідомляє "Zik". 

За його словами, цього року вже було звільнено 150 співробітників, а також ОДА позбавилася від 700 ліжко-місць, 574 з яких фінансувала. 

"Щодо скорочень, мова йде про близько 6000 працівників, але цей процес неможливо провести одномоментно. В першу чергу, це стосується адміністративного та обслуговуючого персоналу, а вже потім медсестер і лікарів на паритетних засадах", - наголосив Чечотка.

За його словами, це відбувається не лише через реформування системи охорони здоров'я, але й через зміни у механізмі фінансування галузі. Чечотка пояснив, що вже два роки виділяється медична субвенція, яка розраховується з кількості жителів на певній території.

"Наприклад, на Львівщині проживає близько 2,5 млн осіб. На кожного жителя виділяється трошки більше, ніж 1000 грн на рік, які спрямовуються на заходи, пов'язані з лікуванням. Позитивним моментом є те, що з медичної субвенції неможливо забрати кошти на інші напрямки. Але одночасно і додати грошей з інших джерел дуже важко. Близько 80% субвенції йде на заробітні плати, 10% - на комунальні послуги і лише 10% - на лікування пацієнта", - зазначив він.

Чечотка підсумував, що майже всі кошти витрачаються на утримання установ, саме тому оптимізація стає вимушеним кроком.