Рада дозволила бізнесу реструктуризувати борги перед банками

Народними депутатами України ухвалено закон України "Про фінансову реструктуризацію"

За відповідне рішення проголосували 229 народних депутатів.

Закон визначає умови та порядок проведення процедури добровільної фінансової реструктуризації боргів працюючого бізнесу перед банками, що дозволить виконати зобов'язання України щодо меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Процедура фінансової реструктуризації застосовується до реструктуризації господарської діяльності та активів боржника, у тому числі тих, що розміщені за межами території України, і до грошового зобов’язання боржника, включаючи таке, що виникло на підставі договорів, які регулюються іноземним законодавством.

Документом передбачена участь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, державних банків та банків за участю держави у процедурі фінансової реструктуризації.

Зокрема, встановлено, що "Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, державні банки та банки за участю держави підписують рамковий договір та мають право брати участь у процедурах фінансової реструктуризації боржників".

Також вони можуть затверджувати план реструктуризації, підписувати договір про відстрочку, здійснювати реструктуризацію своїх вимог та грошового зобов’язання боржника, що передбачає зміну валюти виконання зобов’язання, зміну розміру процентних ставок (у тому числі встановлення їх на рівні, нижчому від собівартості залучення коштів банками, зокрема державними банками та банками за участю держави), повне зупинення нарахування процентів, часткове прощення боргу та інші заходи, передбачені планом реструктуризації.