Музиканти Led Zeppelin постали перед судом

Суд у Лос-Анджелесі почав слухання за цивільним позовом, поданим проти знаменитого британського рок-гурту Led Zeppelin, який звинувачується в плагіаті

Про це повідомляє ВВС.

У позові стверджується, що гітарист Led Zeppelin Джиммі Пейдж у 1971 році використав на початку свого легендарного хіта Stairway to Heaven мелодію гурту Spirit, написану за чотири роки до цього.

Позов подали довірені особи гітариста Spirit Ренді Вулфа, який помер у 1997 році. Вони стверджують, що Stairway to Heaven виникла після того, як музиканти Led Zeppelin почули Taurus гурту Spirit під час спільних гастролей у 1968 і 1969 роках.

В якості компенсації позивачі вимагають частину відрахувань від продажу Stairway to Heaven.

Члени Led Zeppelin заперечують факт плагіату.

Присутні на судовому засіданні співак Роберт Плант і гітарист Джиммі Пейдж заявили, що написали Stairway to Heaven, коли були в глушині в Уельсі, і композиція Вулфа не грала жодної ролі в процесі створення композиції.

Гурт Led Zeppelin був створений у Лондоні в 1968 році і припинив своє існування в 1980 році після трагічної загибелі барабанщика Джона Бонема.

Пісня Stairway to Heaven була випущена в 1971 році, її вважають однією з найвидатніших рок-композицій. Журнал Rolling Stone включав Stairway to Heaven до списку 500 найкращих пісень усіх часів і 100 найкращих гітарних композицій.

За оцінкою Bloomberg Businessweek, до 2008 року доходи від продажу цієї композиції склали $562 млн.