Обласні управління лісового господарства повинні посилити контроль санітарних рубок, - Юшкевич

Обласні управління лісового господарства мають посилити контроль над здійсненням санітарних рубок

Про це повідомила т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич у листі до начальників обласних управлінь лісового та мисливського господарства, передає прес-служба Держлісагентства. 

Вона зазначила, що з 1 квітня до 15 червня, відповідно до ст. 39  Закону України "Про тваринний світ", у  період масового розмноження диких тварин було заборонено проведення робіт та заходів, які є джерелом  підвищеного шуму та неспокою. Зокрема, у цей період також було заборонено проведення  санітарних рубок лісу.

"У зв'язку із закінченням 15 червня "періоду тиші" у лісах та зверненнями від громадян України, представників громадських об’єднань, засобів масової інформації стосовно порушень під час здійснення санітарно-оздоровчих заходів, начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства мають посилити контроль щодо відведення ділянок під санітарні рубки до ухвалення урядом нових змін до Санітарних правил в лісах України", - наголосила Юшкевич.

Також вона звернула увагу на необхідності оприлюднення планів санітарно-оздоровчих заходів. 

Юшкевич наголосила на персональній відповідальності кожного начальника ОУЛМГ за необґрунтоване та неправомірне проведення санітарно-оздоровчих заходів після 15 червня. 

Нагадаємо, що робочою групою при Держлісагентстві були напрацьовані нові прогресивні зміни до Санітарних правил в лісах України. Вони передбачають заборону проведення всіх санітарно-оздоровчих заходів навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, хижих та інших птахів; заповідних зонах біосферних заповідників, національних природних і регіональних ландшафтних парках, природних заповідниках, пам’ятках природи, заповідних урочищах; зонах регульованої та стаціонарної рекреації національних природних парків, буферних зонах біосферних заповідників, загальнозоологічних, ботанічних, лісових та орнітологічних заказниках. Загалом у лісах буде обмежено проведення суцільних санрубок виключно моментами крайньої необхідності (пошкодження насаджень пожежами, шкідниками і хворобами лісу, стихійними явищами і техногенними впливами до ступеня їх загибелі) з обов’язковим відновленням нових стійких і високопродуктивних лісів на цих вирубках.