Постпреда України в ООН обурила заява Пан Гі Муна щодо Росії

Україна обурена заявою, зробленою генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Муном щодо вирішальної ролі, яку Росія може відігравати в припиненні конфліктів

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко заявив, що він більше не вважає, що в генсека залишився якийсь моральний авторитет.

Як стало відомо, генсек ООН підготував промову для Петербурзького економічного форуму, в якій йдеться про те, що Росія "грає вирішальну роль... у вирішенні нагальних глобальних проблем, від припинення конфліктів в Україні та Сирії до забезпечення прав людини та боротьби з розповсюдженням зброї масового ураження".

Виголошена версія промови була дещо іншою, у ній вже не було згадки про Україну, але все одно йшлося про те, що Москва відіграє дуже важливу роль, і що в ООН вельми розраховують на лідерство Російської Федерації.

Єльченко повідомив журналістам, що він був обурений репліками Пан Гі Муна, які скидалися на похвалу Москві, тоді як Київ та західні держави звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Сході України.

"Я обурений такою постановкою питання. Я не розумію, як глава Організації Об'єднаних Націй може говорити такі речі", - заявив він.

Єльченко також додав, що Пан Гі Мун не може бути посередником у конфлікті між Росією та Україною після його виступу в Санкт-Петербурзі.

"Я не думаю, що в нього залишилось якесь моральне право говорити що-небудь про конфлікт між Росією і Україною", - сказав постійний представник України в ООН, зазначивши, що направить офіційного листа протесту в секретаріат ООН.

У свою чергу речник генсека ООН Стефан Дюжаррік відмовився детально коментувати ситуацію.

"Факт - Російська Федерація є постійним членом Ради Безпеки і відіграє вирішальну роль. Ми не збираємося відходити від того, що сказали", - наголосив він.