Кремлю вигідне історичне непорозуміння між Польщею та Україною, - Лубківський

Ситуація навколо історичного непорозуміння щодо минулого України та Польщі може бути використана Кремлем

Про це розповів колишній заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський в ефірі Еспресо.TV.

"Дуже важливо, що в цій відповіді, про яку казав пан Дворчик, прозвучала тема діалогу. Це той фундамент, на якому і ми хочемо грунтуватися. В нашій історії справді дуже багато складних кривавих і трагічних сторінок. Поміряти минуле - хто більше завинив, а хто менше - то дуже складно. Кожен з народів повинен зробити власний висновок стосовно того, що було в минулому", - вважає він.

За його словами, не менш важливо - подивитися, що ми закладаємо у майбутнє.Саме це і було мотивом звернення президентів та патріархів до польського народу.

"Радує те, що в Польщі є дуже багато людей, які вважають цей лист вірним кроком. Викликають занепокоєння ті сили, які намагаються спекулювати на цій темі. Я думаю, що сьогодні повинна домінувати мудрість з нашого боку, розсудливість зокрема, і дуже відверта розмова. Саме на основі цієї відвертості ми можемо з нашими польськими партнерами вийти на перспективу", - додав Лубківський.

Він вважає, що у словах пана Дворчика пролунала думка про діалог. 

"Група представників від України звернулася до Польщі з проханням відвідин Варшави для цієї розмови.
Фактично це був жест простягнутої руки. Сьогодні ми очікуємо на відповідь. Тому що ми вважаємо, що українські моральні авторитети мають прибути до Польщі для діалогу з польським суспільством. Адже воно (суспільство, - ред.) не просто переживає спільні кривди і трагедії, а й думає про спільне майбутнє цих двох країн", - додав колишній заступник міністра закордонних справ.

На думку Лубківського, зі свого боку, українська влада має продемонструвати бачення спільного вирішення проблеми.

"МЗС не може самоусунутися, адже ця ситуація з непорозуміннями навколо минулого двох країн може бути використана Кремлем", - резюмував він.