Вчені зв'язали вищу освіту із підвищеним ризиком раку мозку

Британські та шведські вчені виявили, що люди з більш високим соціально-економічним статусом частіше за інших страждають злоякісними пухлинами головного мозку

Результати дослідження опубліковані в Journal of Epidemiology & Community Health, передає nplus1.ru.

Науковці залучили до дослідження понад 4,3 мільйона людей, що народилися в Швеції. У них виявляли всі випадки первинної діагностики раку мозку.

Ці дані зіставляли з інформацією про рівень освіти, сімейний дохід, рід занять і сімейний стан учасників з поправкою на вік, район проживання і період часу. 

За час дослідження вчені виявили 5735 випадків раку мозку у чоловіків і 7101 - у жінок. З'ясувалося, у чоловіків з не менш ніж трьома роками університетської освіти частіше розвивається гліома в порівнянні з тими, хто отримав лише початкову освіту.

Серед чоловіків з високим доходом захворюваність цією пухлиною також виявилася підвищеною.

У жінок з вищою освітою в порівнянні з початковою вчені виявили підвищений ризик гліоми і менінгіоми. Також захворюваність гліомою виявилася вищою у людей, зайнятих інтелектуальною працею, а також у офіційно або фактично одружених чоловіків.

Крім того з'ясувалося, що чоловіки, не зайняті ручною працею, приблизно на 50 відсотків частіше страждають доброякісною пухлиною слухового нерва.

Дослідники відзначають, що незважаючи на чітку кореляцію, причини такого взаємозв'язку залишаються невідомими.