Зламаний телескоп відкрив наймолодшу екзопланету

Міжнародна група астрофізиків з Ексетерського університету виявила наймолодшу з відомих екзопланет, названу K2-33b

Про це повідомляє видання Nature.

Вона обертається на орбіті навколо зірки, віддаленої від Землі на відстані 500 світлових років. 

Відкрита планета в 1,5 рази перевищує за своїми розмірами Нептун і здійснює оберт навколо зірки всього лише за п'ять днів.

За оцінками вчених, вік планети сягає 5-10 мільйонів років.

Астрономи виявили її за допомогою космічного телескопа "Кеплер" з частково втраченою функціональністю під час місії K2. Телескоп зафіксував періодичне зниження блиску однією із зірок.

Молоді зірки оточені щільними хмарами з газу і пилу, які називаються протопланетними дисками. З речовини дисків протягом мільйонів років утворюються планети, їхні супутники, астероїди і комети.

Зірка, навколо якої обертається виявлена планета, має залишкові сліди протопланетної хмари, що вказує на кінцевий етап формування планет. Відкриття подібної планетної системи, що знаходиться в проміжній стадії розвитку, дозволить вченим прояснити деталі зоряної еволюції.

Телескоп "Кеплер", запущений у 2009 році на геліоцентричну орбіту, призначений для пошуку екзопланет - великих космічних об'єктів, що обертаються навколо інших зірок. У 2013 році один з двигунів телескопа вийшов з ладу, в результаті чого стала неможливою точна орієнтація в просторі.

Тим не менш, астрономи змогли використати телескоп для місії К2, в рамках якої дослідники спостерігають за зірками в площині екліптики.

На даний момент за допомогою "Кеплера" було виявлено понад 3 тисячі планет.