Джемілєв розповів про 250 обшуків у кримських татар за останні місяці

Уповноважений президента України з прав кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв доповів про порушення прав людини в Криму на Комітеті з правових питань та прав людини під час засідання ПАРЄ

Про це написала народний депутат з фракції БПП Світлана Заліщук у Facebook.

Одна справа, коли політики з різних країн світу читають знеособлені звіти про "порушення різних прав" у Криму, і зовсім інша - чути історії конкретних людей, з іменами, з обличчями, з родинами, з жахливими трагедіями, з тортурами, з вбивствами, у які складно повірити, - написала вона.

За словами Заліщук, Мустафа Джемілєв виступив з доповіддю про порушення прав людини в Криму на Комітеті з правових питань та прав людини під час засідання ПАРЄ, привівши жахливі факти і цифри.

"- 50-60 тисяч покинули територію Криму, 50% з них кримські татари.
- Обшуки й затримання кримських татар в останні місяці стали регулярними. Ми зареєстрували близько 250 обшуків під приводом пошуку “забороненої літератури”.
- Затримані не знають, що таке заборонена література, але існує список із близько 3 тисяч найменувань. За знайдену заборонену релігійну літературу можуть дати позбавлення волі на 10 років.
- Затримання відбуваються під приводом участі в “несанкціонованій” акції 26 лютого 2014 року на території Криму, коли ще не було проведено референдуму.
- Затримують не лише тих, хто є членом Меджелісу, але й виборців. Тобто по суті кожен кримський татарин, що брав участь в голосуванні, за логікою окупаційних військ може бути екстремістом.
- Російська влада закрила кримськотатарське телебачення", - написала вона.