Екс-голова СБУ розповів, чому офшори політиків такі небезпечні

Розслідування офшорів - це ключова вимога з точки зору нацбезпеки, адже через такі схеми виводилися гроші, які мали бути спрямовані на оборонну промисловість

Зміст

Про це у програмі "Про політику" з Сергієм Руденком на Еспресо.TV сказав екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.

"Я понад рік у суді добивався, щоб було зареєстроване кримінальне провадження і розпочалося розслідування офшорної корупції на самій верхівці української влади. У документах про офшори є платіжки - щоразу від 200 до 300 тисяч доларів одноразово, які мало не щодня перераховуються депутатами від БПП, нинішньої правлячої коаліції, яка так зухвало у клановій змові тисне на суди, на бізнес", - сказав Наливайченко.

Він сказав, що офшори політиків треба чітко відрізняти від бізнесу. Бізнес - це окрема справа, що стосується податкової та інших органів. А от коли політики мають офшори - це суцільна змова.

"Взяти наприклад офшори Кононенка та інших депутатів. До цього часу вони не можуть пояснити, чому їх використовують. Але найголовніше - хто дав дозвіл порушувати закон і користуватися на держслужбі офшорними компаніями, не повідомляючи про це податкові органи нашої держави чи інших країн?", - запитує колишній голова СБУ.

"Або ми викриваємо офшорну корупцію, або вона буде бити по державі. Про цю корупцію нині вже волає весь світ і там розслідування почались. А у нас до цього часу влада сумнівалася, була відсутня воля викрити політичне мародерство", - додав Наливайченко.

За його словами, міжнародна спільнота заявляє, що до кінця підтримуватиме процес розслідування офшорів і кінцевих бенефіціарів, хто б вони не були. Ключова вимога - ці гроші треба не тільки розшукати, а й повернути країні.

Наливайченко також сказав, що здивований тим, що на допити не викликають відповідальну особу, яка причетна до корупції в тарифах, екс-міністра енергетики Володимира Демчишина. Йдеться про вимивання грошей з держпідприємств, що стосуються міністерста енергетики.

  • Нагадаємо, що Печерський суд задовольнив скаргу екс-глави СБУ Валентина Наливайченка на бездіяльність Генеральної прокуратури України та зобов'язав відкрити кримінальне провадження щодо офшорів.